Top(sport) Talent

Nederland heeft 30 Top(sport) Talentscholen verspreid over het hele land. Dit zijn scholen die van het ministerie van OCW een licentie hebben om ontheffingen en andere speciale faciliteiten aan sporttalenten aan te bieden. Eenvoudig gezegd betekent het dat je op een Top(sport) Talentschool de kans krijgt je (sport)talent en je opleiding te combineren. Dat merk je aan de kwaliteit van het onderwijs, je begeleiding en de mogelijkheden die je hebt om je topsportprogramma op maat in te vullen.

Top(sport) Talentschool

VOLT! is een Top(sport) Talentschool. Bij ons kunnen aanstormende kampioenen hun sport combineren met een volwaardige vmbo- of havo opleiding. Je moet wel beschikken over een zogenoemd 'talentstatus' (zie onder), dan pas kunnen wij de begeleiding en vrijstellingen bieden die hier genoemd worden. Momenteel begeleidt VOLT! ruim 30 topsporters.

Jouw ambitie staat centraal

Op een Topsport Talentschool krijgt je ambitie ruim baan. School en topsport kun je op de voor jou beste manier combineren. Het lesrooster wordt zo veel mogelijk aangepast en afgestemd op jouw wensen, behoeften en sportprogramma. Heb je een trainingsstage, wedstrijd of toernooi? Dan gaat jouw begeleider zijn best doen om vrij te regelen. Doordat jij je kunt focussen op je studie en sport haal je een diploma dat bij jouw niveau past én ontwikkel je jezelf als topsporter.

Hoe begeleiden wij de talenten?

Je krijgt individuele begeleiding van een coach die bekijkt hoe jij je studie met sport kunt combineren, bijvoorbeeld door:

- Ontheffing voor vakken
- Aanpassingen in je lesrooster
- Aanpassingen in je toets- of schoolexamenrooster
- Verlof voor trainingen en wedstrijden

Hoe word je Topsport Talentleerling?

VOLT! is een school voor havo, vmbo TL, vmbo kader en vmbo basis. Je zult dus net als andere leerlingen aan de toelatingseisen van de school moeten voldoen. Daarnaast moet je aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Je bent in het bezit van een A, B of HP-status van het NOC*NSF

  2. Je wordt door jouw sportbond erkend als:

  3. Belofte (Belofte status)

  4. Nationaal Talent (NT-status)

  5. Internationaal Talent (IT-status)

Meer informatie?