Buitenschoolse activiteiten & Stichting JoU

Move on

Op VOLT! zijn er, naast de reguliere lessen, ook veel buitenschoolse activiteiten.
Move On is er daar één van.

STICHTING JONGERENWERK UTRECHT (JOU 030)

Utrechtse jongeren kunnen anoniem hun hart luchten in lokale chat Er zijn van die onderwerpen waar je als jongere liever niet met je vrienden of ouders over praat. Of misschien zijn zij niet altijd beschikbaar om te luisteren. In coronatijd kom je ook nog eens minder mensen tegen met wie je een gesprek aanknoopt. Wat het ook is, Utrechtse jongeren kunnen hun verhaal of vraag nu kwijt in de gloednieuwe chat van Jongerenwerk Utrecht (JoU). “Even anoniem je hart luchten kan een enorm verschil maken.”

Een brandende vraag stellen, een leuke of minder leuke ervaring delen, even kletsen: het mag allemaal op de chat. De chat is voor alle jongeren in Utrecht en bereikbaar via chat.jou030.nl. Jongerenwerkers van JoU zitten 6 dagen per week klaar om de chat te beantwoorden. Zo ook Ariënne Hoogendoorn. “Als jongerenwerkers praten we elke dag met jongeren. Vrijwel alles hebben we al eens gehoord; we vinden niks gek. Alleen dat al is fijn voor jongeren om te merken. Het grote voordeel is dat de chat anoniem is. Dat maakt het makkelijker om je hart te luchten, zelfs voor jongeren die ons al kennen.”

Uitpuffen
Het chatten kan gaan over problemen als huiselijk geweld, schulden of depressieve gevoelens, maar ook vragen over seksualiteit, vriendschap, bijbaantjes, sport of op kamers gaan zijn welkom. “Alles wat jongeren bezighoudt,” vat jongerenwerker Hoogendoorn samen. “Even uitpuffen na een schooldag of iets bespreken waar je over piekert bijvoorbeeld. Ik zou het mooi vinden als een jongere na het chatgesprek opgelucht is of een volgende stap durft te zetten. Dat kan een offline vervolgafspraak met ons zijn. Ook kennen we de sociale kaart van Utrecht goed, dus waar nodig kunnen we doorverwijzen naar specifieke hulp.”

Verbinding
JoU was altijd al online bereikbaar voor jongeren, bijvoorbeeld via social media, maar tijdens het afgelopen coronajaar nam het online jongerenwerk een vlucht. Door online contact en activiteiten blijven jongerenwerkers in verbinding staan met jongeren. Met name voor jongeren die nog niet weten waar ze hulp of steun kunnen vinden, kan de chat uitkomst bieden. Hoogendoorn: “Jongeren hebben het nodig dat er een gelegenheid wordt gecreëerd om te praten. Dat gebeurt in coronatijd veel minder; ze komen minder mensen tegen. De chat is een plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen en waar er naar ze geluisterd wordt.”

De chat is beschikbaar via chat.jou030.nl op werkdagen van 15.00 tot 20.00 uur en op zondag van 18.00 tot 20.00 uur.