Wat is VOLT! voor een school?

VOLT! Toekomstmakers, school van en voor de toekomst

VOLT! Toekomstmakers - what’s in a name. We zijn een openbare vmbo/havo-school in Utrecht (Vleuten), met de blik gericht op de toekomst en wat die ons te bieden heeft. Door onze leerlingen klaar te stomen voor de dag van morgen, staan ze straks stevig met twee benen in de maatschappij.

Ontwikkelen in een kansrijke omgeving

Dat doen we door een kansrijke omgeving te creëren, waarin leerlingen alle mogelijkheden krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze nog wat extra begeleiding bij nodig hebben. Dat is onderwijs op maat. Daarnaast besteden we op VOLT! Toekomstmakers extra aandacht aan vaardigheden op het gebied van effectief communiceren, met elkaar (leren) samenwerken en het maken van keuzes. Kortom: ook sociale ontwikkeling staat op onze school hoog op het lijstje. Dit is tenslotte ook essentieel om ‘later’ mee te kunnen in de maatschappij.

De eerste vmbo/havo-school met het vak Toekomst

We vinden het van belang onze leerlingen mee te nemen in de steeds veranderende wereld waarin technologie een belangrijke rol speelt. Daarom biedt VOLT! Toekomstmakers!, als eerste school in Nederland, leerlingen het vak Toekomst aan. Hierin maken de leerlingen kennis met alles dat de digitale wereld te bieden heeft en leggen we extra focus op loopbaanontwikkeling. Eén ding staat centraal: het leren van vaardigheden om steeds te kunnen schakelen tussen de complexe vraagstukken van de huidige (en toekomstige) maatschappij.

Van vliegende auto’s tot geprint vlees

Onze leerlingen vertellen wat de dag van morgen te bieden heeft en hoe de toekomst eruit ziet? Dat kunnen we op VOLT! Toekomstmakers helaas ook (nog) niet. Zó goed doet onze glazen bol het niet. Maar we denken er wel graag over na, van het wonen op andere planeten of vliegende auto’s, tot aan geprint vlees en teleporteren naar de toekomst. We dagen onze leerlingen uit om daar óók over na te denken. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, dus vrijwel niets is te gek.

Kinderen maken de toekomst

Kinderen moeten leren omgaan met al deze nieuwe ontwikkelingen, het tempo waarin dit gebeurt en alle nieuwe mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Zo zijn ze straks klaar voor de beroepen van de toekomst. Welke dat zijn? Dat weten we niet. Eén ding weten wel: onze kinderen maken de toekomst, op VOLT! Toekomstmakers!